Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Krótki wstęp:
Siemka wszyscy. Podczas pewnej rozmowy z kilkoma osobami padł temat RPG robionych RPG Makerze i przypomniało mi się, że na moim kompie jest sprzęt do robienia takich gier. No i wena przybyła, a ja już robię grę. Mam gotową fabułę, ale gra jest aktualnie w najwcześniejszej wazie tworzenia. Ogólnie mówiąc, planuję zrobić tą grę, a później udostępnić ją użytkownikom forum i pewnej mojej znajomej. (Nie znacie, sprawy osobiste zostawiamy w domu.) Ok. To teraz przechodząc do części bardziej informacyjnej.
Fabuła:
Zacznijmy od sytuacji. A raczej jej niejasności. Główna postać budzi się i nie pamięta nic co się działo wcześniej. Jest w jakimś niewielkim pomieszczeniu, w okolicy leży trochę śmieci, które robią za pierwsze eq. W okolicy pustynia. Imię i klasa postaci pokazują tylko ,,???''. Po świecie ganiają wszelkiego rodzaju potwory, jacyś szaleni rycerze, magowie, a na dodatek jeszcze jakaś dziwna grupa fanatyków. Normalnych i nie agresywnych ludzi jest mało. Cel jest prosty. Zrozumieć o co chodzi w tym wszystkim i kim jest postać. Nie liczcie jednak, że to będzie proste. W grze (aktualnie) jest planowane jedno bezpieczne miejsce, o nazwie ,,Forteca''. To tam siedzi większość tych którzy nie chcą zabić postaci. Z awansem na kolejne poziomy, mimo, że postać nadal nie wie kim jest, jej ciało zacznie sobie ,,przypominać'' różne umiejętności, w tym używanie magii. W większości, głównym źródłem informacji o postaci, będzie znalezienie przedmiotów, które będą służyć za pewne wskazówki. Możliwe, że po walce z bossami postać coś sobie przypomni..., ale to nie oficjalne.
Sugestie i pomysły:
Aktualny tytuł roboczy brzmi ,,Co stało się we wrześniu?''. Nazwa jest niezbyt logiczna, ale to tylko robocza wersja. I dlatego liczę, że uda nam się wspólnie wybrać coś co będzie dobrze się prezentować. Dodatkowo, jako, że to dopiero sam początek możecie dorzucać jakieś pomysły od siebie. W gruncie rzeczy to tyle. W tym wątku piszcie wasze pomysły, propozycje i wszystko inne związane z robieniem tej gry. Niedługo wakacje, więc będzie sporo czasu, a przynajmniej dla mnie.
Testy gry:
Już podczas rozmowy na chacie padło pytanie o możliwość przetestowania gry. Informuję, że kiedy tylko zrobię kilka pierwszych map to grę będzie można przetestować.
Mam nadzieję, że kiedy gra będzie gotowa będziecie się cieszyć przynajmniej w połowie tak mocno jak ja podczas jej robienia.
Pozdrawia: Mystic.
Szkolny FATAL ERROR, w JEDYNYM tego słowa znaczeniu.
Rozpoczęła swą zemstę. (BARDZO SKUTECZNIE)
"I can't remember what's hapend in September, When Evrythin' Is gone. When it's dark and Im Alonee"
Chyba widzę inspirację...
Rysownik, Podróżnik, Uczeń i woźny (I duch)
Zgadza się.
Dobra, teraz trochę z innej beczki - Czy możemy wystąpić w Tym RPG?
W sensie jako Np. Npc. Od Questów?
No wiesz, jak takie małe ester-egi?
PS. Mogę pomóc przy Grafikach. Jestem całkiem dobry W pixel-artah.
Hmm. W tym systemie w którym pracuję niema postaci jak npc. który daje questy, ale umieszczenie postaci będącej ester eggiem to żaden problem i chętnie to zrobię. Jak chcesz to możesz nawet napisać sobie kwestię.
Dobra. Prześle ją w prywatnych wiadomościach jak będzie gotowa.
Co zrobić, by gra działała:
1. Pobierasz grę. I nie. TO NIE WIRUS!
2. Wypakuj grę na pulpit. Jak jej nie widzisz to znaczy, że ustawiłeś źle wypakowanie.
3. Jak wyskoczy ci błąd informujący, że nie znaleziono ,,RGSS202E.dll'' to wystarczy go pobrać. By go znaleźć wpisz w wyszukiwarkę. To błąd silnika, nie mój!
4. Wrzuć plik do folderu z grą.
5. Gra do działania wymaga paczki zasobów RTP, to podstawowa paczka zasobów dla tego silnika (dlatego gra jest taka mała). Link jest http://www.rpgmaker.pl/rpgmaker/rpgvxac … rtp100.rar
2. Co? Została dobrze wypakowała, wg lokalizacji, którą podano, a to, że ludzie nie czytają, co klikają... I tyle.
3. Plik powinien być załączony do gry. Pomyśl o tym, by inaczej ludzie się zniechęcą. Wierz mi, nikomu nie będzie chciało się szukać miliona plików, bo w gestii autora leży, by wszystko zadziałało.
4. Nie zawsze. Nieraz powinien trafić do folderu Windows32.
It's not the scream that gives you power.
All the scream does is help drown out the noise,
allowing you to hear what you really need to.
2. Wiem. Ale tak od razu będzie ,,na widoku'' i nie będzie, że ,,wypakowało, a niema''.
3. Postaram się to zrobić, jednak ten problem jest BARDZO pospolity przy większości gier robionych w tym systemie.
4. Wiem. Można to wrzucić do Windows, albo do folderu z grą. Jak wrzucisz do Windows to rozwiąże problem ze WSZYSTKIMI grami tego typu. Jak do folderu z grą, to tylko z tą.
4 to bzdura. U mnie działa wyłącznie przez Win32, więc nie, to nie zasada :V
Ok. Skoro zawsze działa przy wrzuceniu do Win32 to uznajmy, że to najlepszy sposób.
Oohhh a ja mam i 32, i 64
Członek klubu ogrodniczego
Czy to jest możliwe?
tak
Najpierw pobrałem 32 i napisało mi że mam 64 bitowy system, więc pobrałem także 64 bitowy
Sorki, coś słabo kontaktuje. Z pewnego względu nie czuje się najlepiej.
Nie tyle słabo kontaktujesz, co Jakubixon nie wyłapał o czym rozmawiamy. A nie mówimy o wersjach Winrara tylko folderach systemowych.
Wiem. Ale naprawdę źle się czuje.
??? Już nic nie rozumiem
Zauważyłam. Mniejsza o to.
Racja, przejdzie mi pewnie niedługo. To raczej nie przeszkodzi mi w robieniu gry więc jest ok.
Strony: 1